Translate

lauantai 31. maaliskuuta 2018

Kreikkalainen pääsiäinen

(teksti on julkaistu sanomalehti Länsi-Suomessa 31.maaliskuuta 2018)
    Kevät on Kreikassa jo pitkällä. Yhä kuumemmaksi käyvä aurinko on houkuttanut appelsiini- ja sitruunapuut avaamaan tuoksuvat valkoiset kukkansa, puutarhat ja luonnonniityt ovat yhtä rairuohoa, harmaalehtisten oliivipuiden mattona levittäytyvät nurmet kukoistavat kauttaaltaan keltaisten nuokkukäenkaalien, räikeän punaisten unikkojen ja heleänsinisten sikurien peitossa.

   Tähän lämpimään mutta vielä raikkaaseen ilmapiiriin sopii hyvin vuoden tärkein ja hartaimmin odotettu juhla, pääsiäinen. 
    Kreikan ortodoksit laskevat sen ajankohdan vanhan, juliaanisen ajanlaskun mukaan, joten me ja muut gregoriaanista kalenteria noudattavat juhlimme pääsiäistä yleensä viikkoa, paria, joskus kuukauttakin aikaisemmin kuin kreikkalaiset. Samalle viikolle osuva pääsiäinen on ulkomailla asuville kreikkalaisille varsinainen onnenkantamoinen: mahdollisuus matkustaa kotikonnuille pääsiäisen viettoon kasvaa samanaikaisten lomapäivien myötä.

   Pääsiäistä vietetään pitkään ja hartaasti. Noin 40 päivää aikaisemmin pidetään kunnon kemut paraateineen ja liha-aterioineen, lapset – ja lapsenmieliset aikuiset – pukeutuvat karnevaaliasuihin ja valmistautuvat seuraavien viikkojen niukempaan ruokavalioon ja pääsiäisen odotukseen. Liharuoat ja eläinkunnan tuotteet karsitaan vähitellen aterioilta pois, niin että uskollisimmin perinteitä noudattavat syövät vain keitettyjä vihanneksia välittömästi pääsiäistä edeltävinä päivinä.

    Juhla-aika tiivistyy viimeiseen viikkoon, Suureen Viikkoon, Megali Evdomada.

    Kasvihuoneissa kuukausien aikana viljellyt kukat löytävät tiensä näppäriin sormiin, jotka koristelevat keskiviikon ja torstain aikana suuret kantoalustoilla olevat katokselliset kehikot värikkäiksi taideteoksiksi. Niissä hehkuvat kiemuraiset kuviot ja säntilliset ornamentit ovat seurakuntalaisten ihasteltavina koko perjantain ajan kussakin kirkossa. Kyhäelmä on nimeltään Kristuksen Hauta. Se on kehyksenä Jeesusta esittävälle ikonille, joka vastaanottaa sitä katsomaan tulleelta seurakuntalaiselta suudelman ja kädellä tehdyn ristinmerkin.

Kukka-asetelma Kristuksen Hauta on valmiina pitkäperjantaina.


    Entisessä kotikaupungissani on asukkaita 100 000 ja kirkkoja 16. Perjantai-iltana hauta-asetelmat kannetaan pappien, uskonnollisten symbolien, suitsukkeen ja hartaan tunnelman kyllästäminä saattueena halki kaupungin keskustan. Seurakuntalaiset seuraavat kulkueita, lapset kantavat pieniä lyhtyjään palavine kynttilöineen ja vanhemmat tarkkailevat herpaantumatta lyhtyjen keinahduksia.


    Pääsiäislauantai kuhisee ja kihisee kiireen sävyttämää toimintaa. Pitää pestä ja valmistaa sunnuntaina käyttöön tuleva grillauspaikka varusteineen, viimeistään nyt pitää hankkia lihat, mikä perinteisimmillään tarkoittaa kokonaista karitsaa. Sitä kypsennetään sunnuntaina vartaassa tuntikausia.Viime vuosina hankinta on usein typistynyt pienempään palaseen tai kyljyksiin.
    Vaikka ulkomailla asuvat kreikkalaiset eivät pääsisi käymään kotimaassaan sukuloimassa vuoden aikana, pääsiäisenä jos koskaan he pyrkivät tekemään pitkänkin matkan. Samoin kaupungeissa asuvat matkaavat viimeistään lauantain aikana kotisaarilleen, vuoristokyliin tai maaseudulle lähisukulaistensa luo, oman seurakuntansa kirkkoon pääsiäisen sanomaa vastaanottamaan.

    Lauantai-illan aikana kirkot ja niiden edustat täyttyvät parhaimpiinsa pukeutuneista ihmisistä. Jokaisella on kädessään lampada, kapea, mehiläisvahasta tehty kynttilä.
    Pääsiäisliturgia on kirkoissa on alkanut jo tunti sitten, ja sisätilat ovat täyttyneet. Väkeä kerääntyy yhä runsaammin paikalle. Mitä lähemmäs puoltayötä päästään, sitä kihelmöivämmäksi suitsukkeentuoksuinen tunnelma tiivistyy, kunnes kaikkien kreikkalaisten tuntemat sanat ja sävelkuvio kaikuvat kirkon edustan aukiolle ja kauemmas ympäristöön Christos aaaneestiii...

    Jerusalemista asti Kreikkaan lennätetty ja ympäri maata kuljetettu pyhä tuli on siihen mennessä siirtynyt papeilta lähimpänä seisoville ja siitä eteenpäin, kunnes ihmisten yhtyessä ylösnousemusta ilmoittaviin laulettaviin sanoihin, kynttilämeri lepattaa riemukkaasti kaikkialla. 
Tasan kahdeltatoista yöllä kaikkien kirkkojen kellot alkavat korviahuumavan kilkatuksen, ilotulitteet paukkuvat, sukulaiset ja tuttavat jakavat poskisuudelmia toivottaen hyvää pääsiäistä.
Jos kynttilän liekki säilyy palavana kotiportille asti, sillä voi jättää savunharmaan ristinmerkin oven tai kuistin yläkarmiin perheen ja kodin siunaukseksi.


    Seuraava päivä on täynnä paistuvan lihan tirinää, savun tuoksua, piiraita, naurua, ulkona kaikuvaa musiikkia, lasten uusia lahjavaatteita ja -leluja, vanhusten muisteloita, yhdessäolemisen auvoa ja liikutuksen kyyneliä.

Hyvää pääsiäistä! 

Καλό Πάσχα! 


2 kommenttia:

 1. Kreetalle olen lähdössä suomalaisesta pääsiäisen vietosta kreetalaiseen pääsiäisen viettoon... Καλο πασχα!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hieno juttu! Καλό ταξίδι και Καλή Ανάσταση! (kalo taksidi, kali anastasi)
   Hyvää matkaa ja ylösnousemusjulistuksen odotusta! Tuota jälkimmäistä tulet kuulemaan lauantaiyöhön saakka :)

   Poista

Kerro mielipiteesi :)