Translate

perjantai 7. huhtikuuta 2023

No kuka te tiin o?

(Julkaistu sanomalehti Länsi-Suomessa 7.huhtikuuta 2023)
Kysymyksen esitän tässä ässättömässä muodossa lähinnä koirille. Vastausta en odota, mutta oktaavia korkeampi lepertely yltiöhellässä mielentilassa pulpahtaa ilmoille kuin itsestään ryhtyessäni tervehtimään koiraa – hihnan toisessa päässä ymmärtäväisesti hymyilevä omistaja on mukana tilanteessa olosuhteiden pakosta. Hänen kanssaan juttelenkin sitten jo ihan tavallisella äänellä ja ässällisesti. On ilmoja pidellyt.

En yleensä hempeile, vaikka ihmisrakas olenkin. Edes pienet lapset eivät saa minua kirvoittamaan hellantuuteleita helposti, vaikka sympatiani ja empatiani ovatkin täysin vanhempien puolella. Siksi hyvin muistan omieni lapsuusvuodet, ja nostalgisoin heidän haparoivia uteliaita askeliaan elämän mukulakivipolkuja pitkin.

Mieluumminkin nostaisin lapsille peukkua: hyvin menee, jatka kasvamista, lykkyä jatkoon, elämä kantakoon!

Miten siis on mahdollista, että yllätin itseni – ja mieheni – kysymällä autotallin asukilta saman kysymyksen lepertelyvaihteella?

Automme on ensimmäisemme, uskollinen palvelija, yli 15 vuotta kanssamme kulkenut.
Suomeen muuttomme jälkeen kävimme tarkastamassa karttasovelluksesta tienäkymän entisestä kodistamme: siellä se vaaleansininen kaunotar oli sisäänkäynnin vieressä parkkeerattuna, kreikkalaisissa fiiliksissä. Päivitetyssä versiossa sitä ei enää näkynyt.

Se kuljetti meidän poppoomme hienohiekkaisille rannoille, huohotti (tai no, kuvittelin) suolaisen meri-ilman paahteessa odottaen sukelluksiemme päättymistä ja pomppi mukanamme kivikkoisia päällystämättömiä teitä oliivipuiden keskellä.

Se otti mukisematta kantaakseen valtavan määrän tavaraa, kun lastasimme sen piripintaan tärkeintä omaisuuttamme muuttovaiheessa. Veljeni, hänen avovaimonsa sekä esikoiseni huristelivat sillä Italian, Sveitsin, Saksan moottoriteiden kautta pohjoiseen, läpi Euroopan, tuhansia kilometrejä. Hyvin kulki kuulemma isollakin baanalla taakastaan huolimatta.

Otin kuvan autostamme sen ensimmäisessä lumisateessa. Sittemmin se on tarvinnut muutamia korjauksia ja osasten uusimisia, mutta mieleemme ei ole kertaakaan tullut kulkupelin vaihto! Kilometrejäkään ei ole kertynyt kuin kolmannes verrattuna muihin samanikäisiin, joten halusimme pitää siitä huolta.

Eräänä helmikuisena aamuna auto alkoi oireilla rankasti. Lämmitys ei toiminut lainkaan, moottori kuulosti kummalliselta ja lattialta löytyi ruskea kuramössö, varsinainen ripulipäästö!

Korjaamolle vienti tuntui sairaalaan kuljettamiselta! Moottorin purku ja osien vaihdot kuulostivat kirurgin ratkaisuilta. Sydän syrjällään kyselin väliaikatietojen perään.
Sain äitini auton käyttöön. Se oli eri värinen ja eri kokoinen kuin omani, ja useamman kerran haukoin henkeä kaupan parkkipaikalla: – Misä meijä auto o? Ko mää tähä se jäti? kunnes muistin.

Kolmen viikon kuluttua koitti päivä, jolloin potilas oli valmis haettavaksi. Ensimmäinen kotimatka tuntui oudolta, tuntuma oli ehtinyt vaihtua. Penkki piti säätää uudelleen, radion päivämäärä ja kello näyttivät tehdasasetuksia. Ai niin, tässä kohdassa tämän kytkin ottaakin… Miten toi vaihdekeppi on noin edessä… Kunnes ajoin auton talliinsa takaisin, omalle paikalleen, omaan kotiin.
Seuraavana aamuna olimme mieheni kanssa lähdössä liikenteeseen. Hän avasi autotallin oven. Tutun auton näkeminen läikähdytti sydäntä lämpimästi, ja päästin lurituksen: – No kuka te tiiiiin o?

Miehen silmien pyöritykset olivat näkemisen arvoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi :)