Translate

sunnuntai 24. joulukuuta 2023

Tunnemuistoja vaikka väkisin

 (Julkaistu sanomalehti Länsi-Suomessa jouluaattona 2023)


Lapsuuden jouluista tulvahtaa säkin täydeltä pieniä muistoja tuoksuista, tilanteista, väreistä, mauista, perinteistä: kirkon kova puinen penkki ja ikuisuuksiin kestävät virret, hautausmaan rauhoittava kynttilämeri lahjojen aiheuttaman yltäkylläisen pyörrytyksen jälkeen – vai johtuiko tunne joulupöydän antimista ja suklaakohvehdeista?
Joulukuusen koristeet, ne kovakarkkiset enkelinkasvoiset pötkylät. Enkelikello.

Omat lapseni ovat vielä nuoria, hädin tuskin aikuisuuden kynnyksen ylittäneitä. Väkisinkin herää huoli: olenko itse kyennyt siirtämään heille tunnemuistojen perinteen, olenko osannut tehdä heille sellaisia jouluja, että heidän sydämensä läikähtelisi nostalgian lämmössä, kun he muistelisivat joulunvieton kohokohtia joskus vuosien kuluttua? Onko meidän perheen tavassa viettää näitä pyhiä mitään sellaista, jonka he mielellään siirtävät omien perheidensä jouluun aikanaan, ehkä omille lapsilleen jatkettavaksi?

Perheemme tilanne on suomalaisittain erikoinen.
Itse vietin jouluni etelän matkakohteissa 80-luvun lopulta lähtien. Me matkaoppaat yritimme luoda joulutunnelmaa Suomesta joulua pakoon lähteneille lomalaisille, koska nämä sitä irtiotostaan huolimatta toivoivat, mutta omat tunnemuistoni alkoivat tehokkaasti haalistua lentokenttäbussien katkuihin ja murentua aurinkorantojen hiekanjyviin. Pakollinen tonttulakki Karibian kosteassa kuumuudessa hikoilutti pyörtymisen partaalle.

Lapseni syntyivät Kreikassa, ja he ovat viettäneet siellä vähintään puolet jouluistaan. Suomalaisten jouluperinteiden ja muistojen luomisen taakka oli minulle noina vuosina varsinainen kookospähkinä purtavaksi.
Joulukuun ensimmäisenä päivänä kokosin enkelikellon, asettelin nostalgian herkistämin nenänpielin osaset yksitellen, enkelit, kellot, ja lähdin hakemaan eteisen laatikosta Suomesta tuotettuja pikku kynttilöitä.
Kotimme yksinkertaiset ikkunat ja raot parvekkeiden liukuovien pielissä saivat aikaan läpivedon, kun avasin keittiön oven. Kynttilät eivät olleet vielä kädessäni, kun kuulin tutun kilkatuksen: enkelikello se siellä pyöri vimmatusti kilisten ilman kynttilöitä, eikä välittänyt mitään perinteeni hartaista vaiheista! Sytytin kynttilät ja istutin lapset pöydän ääreen ihastelemaan katon heilahtelevia varjoja ja kellon kimallusta.
– Joo, no on toi ihan hauska. Me mennään nyt kattomaan taas videota.

Sukulaismies teki kuusenhakureissun vuoristoon uskollisesti joka vuosi. Valitsin kaupoista ne joulukoristeet, joissa ei ollut ylettömästi kirkkaita värejä ja blingblingiä. Vanhempani lähettivät olkipukin ja kotoisen konstailemattomia tonttukoristeita.
Tuskailin ruokareseptien kanssa, kunnes tajusin, etten itse ole koskaan edes pitänyt jouluruuista erityisemmin – ne jäivät pois perinteistä omasta tahdostaan. Joululimppuun tarvittava tumma siirappi oli kiven takana. Ratkaisuksi hoksasin sulattaa fariinisokeria vesitilkkaan. Pitihän lasten joitain suomalaisia joulumakuja saada. Eikö?
Heille joulun kohokohta taisi olla mummin lähettämä, lahjoja täynnä oleva laatikko. Se avattiin yhdessä jouluaattoaamuna, tonttulakit päässä, joulukuusen vieressä.

Kyselin pojilta heidän joulumuistoistaan, niistä peräänkuuluttamistani tunnemuistoista.
Pitkän pohdinnan ja kulmien kurtistamisten jälkeen sain vastauksia:

No, emmä tiedä, kun ei mulla oikein joulusta sillai...mutta pääsiäisestä on!
– Ei mulla oikein mitään erityistä, kai ne lahjat laatikosta, se on kaikki niin hajanaista…


Päätin lopulta olla ottamatta stressiä, vaikka aihe mielessä onkin. Kai heille tähän ikään mennessä jotain on muistojen reppuun jäänyt joulustakin, ja jollain tavalla hekin sitä tulevat viettämään aikanaan. Elleivät, sekin on heidän ratkaisunsa.
                        Kuva: Juha Sinisalo

2 kommenttia:

 1. Elämä kuljettaa kaikkia omia polkujaan ja jokainen tekee omat valintansa. Lapset muistavat oman yhteisen lapsuutensakin jokainen omalla tavallaan. Turha on kantaa murhetta saati yrittää vaikuttaa muistoihin. Aika näyttää😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassahan sinä olet, tietenkin. Joskus vain tulee mieleen, että vanhempien tavat viettää juhlapyhiä ovat niitä, jotka jättävät muistoja lapselle. Raskaana vastuuna sitä ei kyllä saisi tuntea.
   Hyvää vuodenvaihdetta :)

   Poista

Kerro mielipiteesi :)